Hvad findes der af alternative søgemaskiner?

Der findes mange alternative søgemaskiner til Google’s søgemaskine. Selvom Google uden tvivl sidder på størstedelen af internet søgninger, så er de ikke de eneste der kan hjælpe dig frem til det du søger.

Her er de bedste alternative søgemaskiner

Bing

Baidu

DuckDuckGo

Ecosia

Dogpile

Wolframalpha

Gigablast

Startpage

Qwant

Er du bekymret omkring dit privatliv?

Udover Google er de to mest dominerende søgemaskiner Bing og Baidu, hvilke er søgemaskiner vi formoder du allerede kender, og derfor ikke behøver nærmere introduktion. Derimod kender du nok ikke særlig mange af de andre alternative søgemaskiner på listen.

Fælles for mange af de alternative søgemaskiner er, at de ikke indsamler oplysninger om dig og personliggør dine søgeresultater. Det er der selvfølgelig både plusser og minusser ved. Lad os prøve kort at gennemgå de forskellige alternative søge

Image

Duckduckgo - søgemaskinen der værner om dit privatliv


Bekymret over online privatliv? DuckDuckgo pryder sig på at være søgemaskinen, der ikke spores eller personliggør dine søgninger og resultater. De tilbyder endda praktiske visuelle guider på Google Tracking og filter bobler.

Hvis du er en iOS-bruger, kan du indstille Duckduckgo som standard søgemaskine i Safari. Muligheden foreligger også i Safari på standard MacOS.

Image

ECOSIA - den økologiske søgemaskine


Vil du hjælpe med at flere træer bliver plantet, mens du søger? Så skal du skifte Google ud med Ecosia! Du skal blot foretage dine normale søgninger i ECOSIA, så bruger de deres overskydende indkomst til miljøorganisationer, der planter træer.

Du behøver ikke at gå på kompromis med kvaliteten af dine søgeresultater. Ecosia bruger nemlig Bing samt deres egne søgealgoritmer, til at give dig de bedste søgeresultater.

Image

Dogpile - søgning i andre søgemaskiner

Hvis du vil have søgeresultater fra de tre bedste søgemaskiner, men ikke ønsker at tilgå dem, så er det Dogpile du skal prøve kræfter med. Dogpile’s resultater trækkes ud fra de tre bedste søgemaskiner "uden alt rodet".

Image

Wolframalpha - den nørdede søgemaskine

Leder du efter en søgemaskine baseret på beregning og metrics? Så skal du prøve Wolframalpha. Her får du website data og historiske oplysninger sorteret efter dato. Her kan du også hente aktiekurser, sportsstatistik og meget mere. Du kan se eksempler efter emne for at lære mere.

Image

Gigablast - en open source søgemaskine

Gigablast er en open source søgemaskine. Hvilket kort forklaret betyder at der sidder folk i hele verden og skriver algoritmer til søgemaskinen og løbende opdaterer og forbedrer den. Det er ikke altid resultaterne er helt nøjagtige. Tilgengæld får du et retro look, hurtige svartider.

Image

Startpage - en søgemaskine der ikke sporer dig


Hvis du vil undgå at blive sporet imens du søger, så er Startside en rigtig god alternativ søgemaskine. Startside giver dig mulighed for at søge uden at kunne spores med cookies eller trackers. De tilbyder endda en Chrome-plugin, så du kan fortsætte med at bruge Google - og beskytte dine personlige oplysninger.

Image

Qwant - en EU baseret søgemaskine

Qwant er en EU-baseret søgemaskine. Nærmere betegnet en Paris-baserede søgemaskine, som er dedikeret til at beskytte dit privatliv. Det er den første søgemaskine der beskytter brugerens privatliv og samtidig bevarer det ”digitale økosystem” ved at forblive neutral.

Fordele og ulemper ved alternative søgemaskiner

Man kan sige, at det altid er godt at have alternative søgemaskiner, når der er en gigant som Google, der sidder på omkring 90% af alle internetsøgninger. De åbenlyse fordele ved Google er jo, at de igennem indsamling af data om dig, kan give dig nogle utrolig nøjagtige søgeresultater. Tænk bare på hvor sjældent du er omme på side 2 når du laver en søgning. De åbenlyse ulemper er derimod, at dine søgeresultater bliver indsnævret til det Google mener du vil synes er relevant, men hvad nu hvis de ikke har ret? Ja så bliver det svært at finde det man søger efter, og her er de alternative søgemaskiner, ja i mangel af et bedre ord et godt alternativ.

Valg af søgemaskiner når du skal optimere

Når du skal lave søgemaskineoptimering af din hjemmeside eller webshop, skal du naturligvis optimere din hjemmeside mod den eller de søgemaskiner, som har mest søge trafik.