Hvad betyder filter bobler?

Forklaring på filter boble

En filter boble opstår ved personlige søgninger. F.eks i en søgemaskine hvor en algoritme selektivt gætter på, hvilke oplysninger du som bruger gerne vil se. Disse gæt er baseret på tidligere indsamlede oplysninger om brugeren. Det kan blandt andet være din fysiske. placering, hvad ud tidligere har klikket på og tidligere har søgt efter. Filter bobler adskiller dermed brugerne fra oplysninger, der er matcher de indsamlede informationer. Denne adskillelse betegnes som en bobbel og det er derfra begrebet filter bobbel er udsprunget.

Eksempel på filter bobler

Et rigtig godt eksempel på filter bobler er Google’s søgealgoritmer. De valg, som algoritmerne foretager, er ikke gennemsigtige, hvilket betyder at du som bruger ikke er klar over valgene foretages for dig. Filter bobler har været genstand for megen kritik igennem tiden (og det er med rette), da disse er medvirkende til, at skabe en verden med skyklapper, hvor vi som brugere bliver sendt længere og længere ned af en bestemt vej, baseret på algoritmer vi ikke kender.

Hvordan undgår man at komme ind i en filter boble?

Den bedste vej ud af filter bobler, er at tænke sig om. Tænk altid at hvis noget er gratis, så er du produktet. Google maps er gratis fordi du til gengæld fortæller Google hvor du er henne. Facebook er gratis fordi du til gengæld fortæller Facebook hvem dine venner er, hvornår du tager på ferie, hvad du kan lide og ikke lide.
Image